21 Ağustos 2014 Perşembe

Meslek: Annelik Sorumlulukları: Proje Çocuk Yetiştirmek

Ara sıra meslektaşlarımla anneliği profesyonel bir meslek gibi gören, çocuklarına başarıyla sonuçlanması gereken birer proje gibi bakan kadınlarla ilgili beyin fırtınası yaparız. Örneklerini canlı canlı gördüğümüzde ise önce çocukların haline üzülürüz, annenin de farkındalık düzeyiyle ilgili şüphelere düşeriz. Geçenlerde tezim için okuduğum bir kitapta konuyla ilgili bir bölüm görünce bunu sizlerle paylaşmak istedim. Belki profesyonel anneler biraz ne yaptıklarının farkına varırlar da çocuklara dolaylı da olsa bir faydam dokunur. 


"Proje olarak çocuk” görüşünde, çocuğa gelecekteki potansiyeli açısından bakılır ve onun ebevenleri, ailesi ve eğitim kurumları tarafından kalıplanacak ve şekillendirilecek biri olduğu kabul edilir. Çocuk içinkoyulacak hedefler ve yapılacak etkinlikler yetişkinler tarafından belirlenir. Çıktılar önceden belirlenmiştir ve bunlar çocuğu sürekli gelecekteki yaşlarına ve rollerine hazırlayan “yukarıdan aşağıya” bakış açısından geliştirilmiştir. “Varlık olan çocuk” görüşü erken yaştaki çocuğun bir birey olarak özerk olarak geliştiğini ve öğrenmek ve büyümek için kendi itici gücüne sahip olduğunu ima eder. “Varlık olan çocuk” eğitmen olan değil destekleyici olan yetişkinlere ihtiyaç duyar ve güncel ihtiyaçları ve ilgileri doğrultusunda  kendi hedeflerini ve yapacakları etkinlikleri belirleyebilir. “Varlık olan çocuk” görüşü “proje olarak çocuk” görüşüne nazaran çocuğa anlamlı bir farkla daha çok güç ve daha fazla temsiliyet atfeder. (Brock, Dodds, Jarvis ve Olusoga, 2009, p. 57) 

Şimdi bir dakika durup kendinize bir sorun. Siz çocuğunuzun bugün mutlu olmasına, kendi kararlarını alabilmesine, davranışları sonucunda yüzleşeceği sonuçların sorumluluğunu alabilmesi için ona destek mi oluyorsunuz? Yoksa onun için en iyisini ben düşünürüm diyerek onun aciz bir varlık olduğunu kabul edip, hayat dersinizin proje ödevinden A+ ile geçmek için çocuğunuz mükemmel olsun diye sürekli onu düzeltmeyi, onun yerine konuşmayı, onun yerine karar almayı tercih ediyorsunuz?


Karar sizin. Ama şimdiden söyleyeyim sonra bu kararınızdan pişman olma lüksünüz yok...



Kaynak: 
Brock, A., Dodds, S., Jarvis, P., & Olusoga, Y. (2009). Perspectives on play: learning for life. Routledge.

Çocuklar kimdir? Çocukları Tanıyın...

1 yorum:

  1. Did you hear there is a 12 word phrase you can speak to your man... that will induce intense feelings of love and impulsive appeal to you buried within his heart?

    Because hidden in these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's instinct to love, please and protect you with all his heart...

    12 Words Who Trigger A Man's Desire Instinct

    This instinct is so built-in to a man's genetics that it will drive him to try better than ever before to do his best at looking after your relationship.

    Matter-of-fact, fueling this dominant instinct is so essential to achieving the best ever relationship with your man that once you send your man a "Secret Signal"...

    ...You'll soon find him expose his mind and heart for you in such a way he's never expressed before and he'll distinguish you as the one and only woman in the world who has ever truly interested him.

    YanıtlaSil